Somberheid als gevolg van computerspelletjes

Regelmatig ontvangen wij vragen over het beoordelen van computerspelletjes. Daarop zijn wij tot nu toe nauwelijks ingegaan, maar dat wordt wellicht anders, wanneer wij beseffen hoe ‘breed’ (omvangrijk), maar ook hoe ‘diep’ (in de put) het effect ervan is. Als voorbeeld drukken wij – met toestemming – een brief af die hiervan een indruk geeft, samen met ons antwoord.  Gemakshalve zijn er kopjes geplaatst.

Geachte meneer/mevrouw,
Ik zit al enige tijd, maanden, misschien wel meer dan een jaar, te twijfelen over iets erg belangrijks. Vanaf ongeveer klas 5 op het vwo kreeg ik steeds vaker last van somberheid en depressie. Er waren ook veel goede vrienden en vriendinnen waar ik veel mee kon lachen weggegaan naar een andere klas. Ik vond het niet altijd meer leuk om naar school te gaan, ik zeg niet dat ik helemaal niet meer wilde, maar het ging wel steeds moeilijker dan eerst. Vanaf dit moment kreeg ik het ook erg druk met school, vanwege tweede fase e.d. De stress was soms heel erg hoog en daar werd ik soms best wel gefrustreerd van. Nu ben ik inmiddels geslaagd voor mijn vwo-opleiding en studeer nu aan de universiteit. Ook hier heb ik het nog steeds heel erg druk en ook hier is de stress soms enorm. Ik voel mij nog steeds vaak depressief.

Occult?
Ik zeg dit allemaal, omdat ik twijfel of dit nu hier aan kan liggen of dat er misschien kwaad in mij is en dit veroorzaakt. Ik denk dit, omdat ik ergens in de 3e  of 4e  klas met computerspelletjes bezighield waarin magie zat en redelijk vaak naar series, soms films, keek waarin veel occulte dingen waren. Verder heb ik een strategisch kaartspelletje gespeeld waarin ook magie voorkomt, het heet Magic the gathering. Ik was toen christen en ben dat nog steeds. Het is niet zo dat ik naar satanische films of muziek luisterde, dat is een gruwel voor mij. Ik heb nog nooit aan glaasje draaien gedaan of geesten opgeroepen en dat wil ik ook nooit doen. Ik heb alleen twijfels of het misschien deze computerspelletjes, series/films en/of kaartenspelletje zijn dat ik nu dit zo meemaak of dat het aan iets anders ligt en dan denk ik vooral aan de grote stress. Ik heb alleen het gevoel dat ik mij vroeger misschien met kwaad heb ingelaten, terwijl ik dit zelf misschien onderschatte. Het strategische kaartspelletje is niet tarotkaarten en/of de toekomst voorspellen, of iets in die richting. Het waren meestal plaatjes van magische beesten die je dan kon spelen en je tegenstander ermee aanvallen of kaarten met een tekst erop dat je bijvoorbeeld iemand of een magisch beest van iemand zoveel schade toebracht, een soort spreuk zeg maar.

RPG
Ik hoop dat ik geen verkeerd beeld schets, op die kaarten stond niet dat ik iemand moest vervloeken of iets dergelijks, maar bijvoorbeeld een kaart heet dan “terror” en er staat als beschrijving dan “destroy target creature”, zodat je een magisch beest van je tegenstander kunt vernietigen. Toen ik een kaart zag waarop een demon stond afgebeeld en een satanisch teken op zich had, ben ik gaan nadenken en heb toen besloten om het spel niet meer te gaan spelen en heb toen ook al mijn kaarten weggedaan. Ik denk dat ik wel voor honderden euro’s  heb weggedaan, maar ik vond dat ik dit spel niet meer kon spelen, omdat ik christen was. De occulte series/films leken op “Buffy the vampire slayer” en was meestal zo dat de hoofdpersonage speciale krachten heeft en strijdt tegen het kwade (demonen en vampiers e.d.). De hoofdpersonage had dan bijvoorbeeld weer vampiers als vrienden die haar hielpen met haar strijd. Ik keek niet naar Jomanda of iets in die richting. Het waren meestal actieseries, waarin de hoofdpersonage met speciale krachten vocht. Ik wil niet zeggen dat ik altijd naar dit soort dingen keek, maar ik heb redelijk vaak dit soort series bekeken. Naarmate ik deze series verder keek, kwam het op het laatst steeds vaker voor dat ik er niet meer naar ging kijken, omdat er kwaad in zat, ik begon dat in te zien. Ik kijk nu ook niet meer naar deze dingen. De computerspelletjes die ik toen speelde, staan vooral bekend onder de naam RPG. RPG staat voor ‘rollenspel’ en in die spellen die ik speelde, nam je meestal de rol aan van tovenaars of vechters. Met deze personages ging je dan allemaal puzzels oplossen en monsters bestrijden, vaak met behulp van magische wapens en/of spreuken. Ook hier ben ik mee opgehouden, sommige spellen vond ik te ver gaan en ben toen helemaal opgehouden met het spelen van RPG’s. Ik moet eerlijk toegeven dat ik RPG’s erg leuk vond om te spelen, er zat veel spanning in, het ontrafelen van intriges en het oplossen van puzzels vond ik leuk. Ik heb op het internet gekeken en ik zie daar dat er best veel christenen zijn die RPG’s spelen en zij vinden dat het wel kan. Er zijn zelfs christelijke sites die RPG’s met magie in het spel hebben. Bij deze spellen zit er vaak wel een christelijke visie achter. Maar ik ben op een punt gekomen dat alles waarin  een beetje magie voorkomt weg heb gedaan. Het enige wat ik nog heb zijn de boeken van “Lord of the rings” die ik van mijn ouders op Sinterklaas heb gekregen en een poster van deze film. Tolkien heeft dit boek geschreven geïnspireerd door de Bijbel in de strijd tegen goed en kwaad. Met “Return of the King” wordt ook een link gelegd met Jezus Christus, daarom heb ik dit nog niet weggedaan.

Depressiever
Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik alles heb weggedaan en eigenlijk word ik alleen maar depressiever. Het is niet zo dat ik altijd depressief ben, ik ga graag naar de kerk en lees vaak in de Bijbel. Ik put hier hoop en kracht uit. Ik voel mij ook soms heel blij, soms na een kerkdienst, maar de depressies maken het leven soms zo onzeker. Ik weet niet of het nu ligt aan de enorme druk waarmee ik nu leef of dat er misschien toch een boze geest in mij is. Misschien is het ook wel heel iets anders. Het moeilijke is, ik weet het gewoon niet. Ik heb gebeden tot de Here of Hij mij wil bevrijden als er kwaad in mij zit en ik heb om vergiffenis gevraagd. Ik heb veel dingen weggedaan en wil er niets meer mee te maken hebben. Ik speel geen enkele RPG meer, zelfs waarin geen magie voorkomt. Mijn moeder, ook christelijk, weet niet altijd wat ik allemaal heb gedaan, maar zegt vaak dat ik te krampachtig leef en soms een beetje rustiger aan moet doen en wat moet genieten. Ik geef eerlijk toe dat ik de RPG’s graag zou willen spelen, maar ik weet niet of ik hier verkeerd aan zal doen of niet. Magic the gathering en occulte series wil ik niet meer doen of zien. Waaraan ik ook twijfel, zijn ticks van mij en misschien komt het door mijn krampachtige houding of stress, maar ik heb soms hier wat last van en ze uiten zich soms in verschillende dingen. Bijvoorbeeld dat ik ergens om moet glimlachen, terwijl dat niet leuk is, soms is het iets kwaads, maar soms ook om helemaal niets, of dat mijn handen erg schoon moeten zijn. Naar verloop van tijd gaan ze weg en uiten ze zich ergens anders in. Natuurlijk zijn er veel meer mensen met ticks, en die van mij zijn ook niet duidelijk zichtbaar, maar je twijfelt wel of dit komt door je krampachtige houding of stress, of dat dit een boze geest is. Dit mailtje is best lang, maar ik wilde graag wel compleet zijn. Ik zou graag weten waar ik aan lijd, dan kan ik zoeken naar een oplossing. Ik hoop dat u mij advies kunt geven of op weg kunt helpen. Met vriendelijke groet,

Bart

Ons antwoord:
Beste Bart,
Mijn antwoord is nogal radicaal, want in dergelijke situaties moeten wij duidelijke, bijna ‘juridische’ taal gebruiken. Je bent een christen en dat brengt je direct een stuk verder. Je zit niet in een fase van ontkenning, maar legt duidelijk de vinger bij de wonde plek. Ja, met dergelijke spelletjes heb je de deur naar de occulte wereld opengezet en je beseft zelf dat je daarmee ook de deur van de occulte wereld naar jouw geest/ziel hebt opengezet. Je erkent daarmee zelf schuldig te zijn aan een situatie van somberheid; je toont wilskracht en wilsdaad, want je hebt ermee gebroken. Je hebt beleden en vergiffenis gevraagd voor de mogelijkheid “dat er kwaad in je zit.” Dat laatste is m.i. niet geheel terecht. Er is kwaad in je gekomen, omdat je dat hebt toegelaten. Dat er nu kwaad in je zit, is dus het gevolg, je moet dus een stap teruggaan en belijden dat je het zelf de toegang hebt gegeven, ook al gebeurde dat in onwetendheid (zoals ook bij de apostel Paulus). Als je dit concreet belijdt, bijvoorbeeld de zonde van 1 Cor 10:21-22, mag je rekenen met Gods belofte uit 1 Joh 1:5-10. Let op de juridische taal. Er staat in vs. 9 niet “dan is God barmhartig en genadig”, maar “dan is Hij getrouw en rechtvaardig.” Dat is dan je positie. Neem die in en bevestig die, door het hardop lezen van deze en dergelijke Bijbelteksten zoals ook in Rom 3:26. Dit is het halve werk, niet meer en niet minder.

Hoe nu verder?
De andere helft is gaan van je ‘positie’ in Christus naar de concrete ‘situatie’ van alledag. Ook daar geldt een no-nonsense denken, waarin ik je vraag te proberen mij nu te volgen. Is er nu een boze geest aan het werk of niet? Het antwoord luidt: Wellicht, maar maak je daar niet al te druk om. Zo’n geest ‘voedt’ zich met depressieve gedachten, hij ‘eet’ a.h.w. jouw ziel. Jouw ellende is zijn dieet! Als je dit inziet, is het logische antwoord: voed hem niet meer, honger hem uit. Zorg dat hij vertrekt! Dat kan op twee manieren. Jezus waarschuwt voor de verkeerde manier waarbij het ‘huis’ leeg blijft en hij met zeven anderen terugkomt. De goede manier vind je in Jakobus 4:7: “Onderwerp je aan God en bied weerstand aan de duivel.” Hoe doe je dat? Laat het ‘huis’, je ziel, je leven vullen met het Woord van God en sta open voor de leiding en vervulling van de Geest van God, dat is de Geest van Jezus. De vrucht ervan vind je in Galaten 5:22-24. Let wel, dit is geen autosuggestie, geen ‘kracht van positief denken’, maar het werk en de kracht van Gods Geest. Het gevolg zal zijn dat de boze geest merkt dat de grond onder de voeten te heet wordt en zal verdwijnen, mogelijk niet zonder enig machtsvertoon en intimidatie, maar sla daar geen acht op.  Ik schat je in als een clevere jongen die heel goed de gebeden kan bidden en de teksten opslaan in de Bijbel die bindingen opheffen. Ik hoop en bid dat de Here God je zegent en je leven verrijkt met de kennis van Hem. Bestudeer eens een heel Bijbelboek, zoals Petrus en Efeze. Verder beveel ik je ook onze gods-dienstmethode ‘De Bijbel in de Basis’ van harte aan. Ik wens je sterkte en wijsheid in het leven dat voor je ligt en zal graag nog eens van je horen. Maar . . . ik heb zelf ook een wens. Je brief is zo aansprekend dat ik denk dat daar ook anderen veel aan zullen hebben. Mag ik die t.z.t. ook aan anderen laten zien, en eventueel later – uiteraard anoniem – ernaar op de website verwijzen? Want je staat hierin niet alleen en alleen al de herkenning kan anderen de weg wijzen en bemoedigen.

Met vriendelijke groet,

Bijbel & Onderwijs

Die toestemming werd graag gegeven, vandaar deze publicatie