Speelgoedwinkel en occulte zaken

Inleiding

Afgelopen zomervakantie zat ik een Donald Duck te lezen. Het was een speciaal ‘Halloweennummer’. Ik had enkele bladzijden gelezen en heb het toen zonder pardon in de vuilniszak gedaan. Het ging over een huis vol spoken waarbij enge wezens tot leven kwamen. Vervolgens kwam er een geestenbezweerder aan te pas die de geesten op ging roepen. Iedereen moest elkaar een hand geven in een kring. Ze had een steen om haar nek. De geesten kwamen tevoorschijn. Dit was volgens mij het nummer van 2005. Om van te huiveren. Stel je voor dat mijn zusjes dit zouden lezen! Vervolgens pakte ik een andere Donald Duck, je moet toch wat lezen, waar een reclame instond voor barbies o.i.d. met zo ongeveer deze tekst: “Welkom in de wereld van de magie, laat je meevoeren in de wereld van de magie.” Dit alles heeft er toe bijgedragen dat ik deze scriptie ben gaan schrijven. De vraag is of je als christen de Donald Duck nog wel kan lezen. Magica en mikmak zijn ook heksen. Zo wordt het wel toegankelijker gemaakt. Dit ‘Halloweennummer’ was zo occult als wat.

Speelgoed uit diverse winkels

Zelf heb ik in winkels gekeken wat er aan (occult) speelgoed te koop was. Ik zag spelletjes met de volgende inhoud: de magische bonenstaak, cyberspace wapen, toverdoosje, verschillende monsters, enz. Boeken over astrologie om je eigen horoscoop te bepalen. Toen ik in de boekhandel kwam, was er een tafel ingericht met het boek ‘De jongen van smaragd’, dat er zeer luguber uitzag, met draken e.d. Daarnaast stond een zwarte schatkist vol stenen. Er stond bij: ‘Verzamel al de magische stenen!’ Unicef werkt er aan mee met de titel: “Kinderen eerst…”

Kijk maar eens op de site http://www.miyu.nl/, hierop staat o.a.:

“MAGISCHE ZAKEN -Op deze site vind je alles over de magie van de stenen:
waar ze vandaan komen, de manier waarop je ze kunt verzamelen,
hoe je hun krachten kunt gebruiken waardoor je een draak recht in
zijn ogen durft te kijken of hoe je goede cijfers haalt op school.

Als je je geboortedatum intikt, kom je te weten welke stenen écht bij
jou horen en wat voor magische krachten je ermee kunt oproepen.

Speel een spel op één van de eilanden van MiYu en win echte Maki.
En… zet je eigen verzameling op de website, zodat je kunt ruilen
met andere MiYu magiërs.

P.S. Wil je een echte MiYu Magier worden… kijk of je dat durft.

Er zijn zoveel kinderen die een spreekbeurt houden over MiYu… En ze krijgen allemaal goede cijfers.”

Je eigen sterrenbeeld kon je meenemen en kijken welke stenen erbij horen. Ook een boekje over de stenen ligt gewoon in een zeer bekende boekhandel. Er is speciaal een tafel voor ingericht met veel zwart en een duistere schatkist.

De volgende spellen stonden ook in een winkel:

 

  Middernacht vampierenjacht

Dit spel speelt zich af op een kerkhof. De vampiers moeten zich verschuilen in de graven. In sommige graven zit knoflook, daar kunnen vampiers niet tegen. Voor wie niet op tijd zich verstopt, is de dag des oordeels aangebroken……

 

  Munchkin

Een spel waarbij je moet stelen, je vrienden verraden, in de kerkers af moet dalen en alles moet doden wat je tegen komt..

 

  Doom

Het computerspel speelt zich af in het jaar 2115. De mens is bezig met het koloniseren van de planeet Mars. De experimenten hebben per ongeluk de poorten van de hel geopend. Daaruit zijn gruwelijke demonen gekomen die dood en verderf in de basis gezaaid hebben. De soldaten die overleven, verworden tot willoze zombies die nu je vijanden zijn. Je zult ze allemaal moeten uitschakelen en de poorten weer moeten sluiten om de aarde te redden van een invasie.

 

Blue Moon

Er zijn twee volken van Blue Moon die om de troon strijden. De vraag van het spel is: ‘Wie wordt de nieuwe koning?’ In een serie korte duels proberen die volken de gunsten van drie draken te winnen. Naast karakters bestaat de kaartenmix uit voorwerpen en toverspreuken die de strijd beïnvloeden. Het basisspel bevat de volken ‘Hoax’ en ‘Vulca’.

  Zeus en Hera

Zeus en Hera houden elkaars geliefden gevangen. Dit spel is een strijd met goden.

 

  Atmosfear

Een superspannend interactief DVD spel in combinatie met bordspel. De grafmeester op de DVD vertelt wat de spelers moeten doen. Speel het spel in een schemerig sfeertje om het echt spannend te maken, je moet sleutels van grafkelders verzamelen. Je hebt de opdracht om één van je grootste angsten te overwinnen. Opdrachten krijg je via het bordspel en de grafmeester die onverwacht in het spel kan inbreken.

 

  Batman bordspel

Een spel waarbij deze duistere ridder, de Legaue of Shadows, moet vechten om de stad te redden. Ook voor computer en op dvd.

  Elfenland

Je gaat op een draak de poort van het magische Elfenland binnen. Je trekt door Elfenland op typische elfentransportmiddelen: trollenkarren, eenhoorns, vliegende draken, elfenfietsen, wolken of reuzenzwijnen.

  De bezeten fles

Eigendom van de fles maakt dat al je wensen vervuld worden. De fles heeft ook een donkere kant: wie de fles op het eind van het spel in zijn bezit heeft, zal zwaar moeten boeten! Tijdens het spel daalt de prijs van de fles en het risico om hem niet meer kwijt te raken, stijgt per beurt. Wie, oh wie, blijft er ongewild mee zitten?

  Tomb raider, angel of the darkness

Lara, bekend van het computerspel ‘Tomb Raider’ moet een missie uitvoeren. Ondertussen probeert een duistere Alchemist vijf 17eeuwse schilderijen in zijn bezit te krijgen. Als hem dit lukt, kan hij zijn snode plan uitvoeren en zijn verwoestende krachten op de wereld loslaten. Lara moet hem stoppen, voordat het te laat is.

  Playmobil

Skelet en spookje om mee te spelen..

 

  Magdar

De dwergen hebben te diep gegraven en zijn gestuit op de verschrikkelijke demon Magdar die in de diepte van de berg lag te slapen. Nu is hij ontwaakt met een dijk van een ochtendhumeur. De dwergen moeten de mijnen verlaten, maar door de hitte die Magdar afgeeft, komen edelstenen en het waardevolle mithril bloot te liggen en dwergen zouden geen dwergen zijn, als ze die zouden laten liggen…

  Magic the Gathering

Je bent een tovenaar en hebt twintig levens. Voor je tegenstander geldt hetzelfde. Degene die als eerste geen levens meer heeft, heeft verloren. De eerste serie kaarten van het spel Magic the Gathering (afgekort: Magic) werd in Amerika uitgebracht en was in no time uitverkocht. Al snel volgden er nieuwe series en werd het spel ‘Magic’ wereldwijd verspreid.

  Fantasy warriors

Terwijl dwergen, elfen, mensen en andere wezens hun bloeddorstige vetes uitvechten, strijken vuurspugende, allesvernietigende draken op het strijdtoneel neer. Met ‘De Draken Komen!’ (= de eerste uitbreidingsset voor Fantasy Warriors) kun je door draken in te zetten de machtsstrijd in je voordeel beslissen. Verpletter je tegenstanders en breek door hun verdedigingslinies heen. Maar pas op: misschien heeft de vijand ook een aantal draken in zijn gelederen…

Celianne van den Berg

In haar scriptie wijst ze ook op Lego (Bionicle), op boeken van o.a. Alain Dierick (Een regen van magie) en Sjoerd Kuyper (Een bos vol tover), op games en muziek (bijv. DMX, Johnson, Young).