Hoewel gelovig opgevoed werd ik op de middelbare school bij het vak aardrijkskunde met het idee van de oude aarde geconfronteerd. Nooit heb ik op de christelijke scholen letterlijk de evolutietheorie gehoord. Achteraf vind ik dat jammer.

Probleem
Ik weet niet precies hoe, maar op een gegeven moment ben ik gaan geloven, dat het waar is wat veel mensen zeggen, dat de aarde veel ouder is dan de Bijbel beweert. Mijn geloof in de schepping was nooit aangetast, maar ik dacht wel dat we iets niet goed begrepen; daardoor leek het alsof de Bijbel en de wetenschap elkaar tegenspraken. Er zou waarschijnlijk iets niet goed vertaald zijn, of iets moet anders uitgelegd worden. Dat hele ‘aap-mensverhaal’ heeft me nooit op het verkeerde been gezet. Toen mijn zoontje er eenmaal was, wilde ik eigenlijk beter kunnen uitleggen hoe het zat.

Oplossing
Zelf had ik bedacht, dat er mogelijk miljoenen jaren zitten in de periode tussen ‘in den beginne’ en  het ‘de aarde nu was woest en ledig’(Gen 1:1en 2). Och, dacht ik, na het begin is er blijkbaar een heleboel gebeurd waardoor de aarde woest en ledig was geworden, misschien was dat wel die periode dat satan op aarde werd geworpen?  Zo leek het of ik een los eindje vast kon knopen. Mijn idee mailde ik aan iemand bij B & O. Ik weet niet meer wie mij heeft geantwoord, maar hij heeft gemaild  (even los uit mijn geheugen weergegeven), dat mijn theorie bekend staat als de  ‘klooftheorie’ en dat deze theorie niet overeenkomt met het fossiele materiaal wat de aarde heeft prijsgegeven. Hij verwees me naar een artikel hierover. Ik weet niet meer of dat direct een artikel van Answers in Genesis (the gaptheory) is geweest  of dat ik via zijn tip doorgelinkt ben naar deze site, maar in ieder geval ben ik geëindigd bij www.answeringenesis.org. Een wereld ging voor me open.

Informatie
De AIG-site is inmiddels één van mijn vaste uitstapjes op het web. Vol verbazing kwam ik terecht in de wereld van de christelijke wetenschappers. Wetenschappers die aantonen, dat alle feiten die de aarde heeft prijsgegeven, geheel passen bij een aarde die ongeveer 6000 jaar oud is en ook naadloos aansluit bij gebeurtenissen die de Bijbel beschrijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zondvloed. Verder bevat de site een overvloed aan artikelen over onder anderen dinosaurussen, ‘missing links’, de C14 methode en andere dateermethodes en ga zo maar door. Mij hoeven ze niks meer wijs te maken met hun  zogenaamde bewijzen!

Recent kreeg ik de brochure ‘Evolutie’ onder ogen. Het was de reden dat ik weer eens een mailtje naar B&O stuurde; gewoon om duidelijk te maken, dat ik blij ben dat de jeugd op deze wijze eerder in aanraking kan komen met de Bijbelse zijde van het verhaal. Ik ga er zeker meerdere exemplaren van verspreiden! Ik vertelde in diezelfde mail ook over Answer in Genesis en dat ik het zo jammer vond dat deze Engelstalige site soms zo moeilijk voor me was. Het zou mooi zijn, als B & O ruimte op haar site ruimte zou maken om deze artikelen in het Nederlands te plaatsen. Helaas ging dit hun domein ver te buiten. Ik kreeg wel een aantal links door, die zeker aan mijn behoefte tegemoetkwamen en waarin ik me de komende maanden kan verdiepen.

Ik kan nu niet alleen aan tieners, maar ook aan volwassenen de bovengenoemde brochure weggeven. Op de achterkant schrijf ik naast de gegevens van Answer in Genesis ook andere Nederlandstalige sites op die hetzelfde nastreven. Ook de kleine brochure voor groep 8 “Evolutie of schepping. Wat geloof jij?” heeft inmiddels mijn aandacht.

Conclusie
Langzamerhand beginnen ook christenen te begrijpen dat het de moeite waard is, om niet alleen je eigen geloof aan te hangen, maar dit ook met hand en tand te verdedigen en niet met een mond vol tanden te staan, als anderen je met hun zogenaamde wetenschap om de oren slaan.

mevr. L.