De game Fortnite

Een vwo-er over de game Fortnite

Fortnite (leeftijdsindicatie 12+) is op dit moment een van de meest populaire spellen ter wereld. Een spel duurt tussen 1uur en circa 30 minuten. Misschien hebt u als ouder er nog niet van gehoord, maar als (gamende) tiener kun je bijna de dag niet meer door zonder ervan te horen. Fortnite heeft het record van meeste spelers tegelijkertijd online, namelijk 3.4 miljoen. Hoe kan het dat het spel zo populair is geworden en wat zijn de bezwaren die je als christen ertegen kunt hebben? 
Een van de redenen waarom Fortnite zo populair is, komt omdat het een battleground spel is. Dit houdt in dat je begint met 100 man op een eiland en dan is het de bedoeling om als enige over te blijven (Ik won 6x). Dit bereik je door wapens te zoeken en andere spelers te elimineren. Je speelt het alleen of samen met je vrienden in een duo of squad. Dit speltype is op dit moment zo populair dat 1/3 van alle gamers zo’n soort spel speelt. Gamers kunnen contact met mij opnemen, maar dat doe ik nooit. Daarnaast heeft Fortnite ook nog de voordelen dat het gratis is en dat het er cartoonachtig uitziet, dit zorgt ervoor dat de drempel om Fortnite te gaan spellen ook voor jongere mensen erg laag is. Hiervoor speelde ik andere spellen. Het eerste spel dat ik speelde, was Alex op de boerderij, ik was toen 6 jaar. Het eerste vechtspel dat ik speelde, was Age of Empire ik was toen 10.

Maar kun je als christen Fortnite spelen? Het spel zit weliswaar vol met moord en doodslag, maar dit is virtueel en niet echt, daarnaast omdat het zo cartoonachtig is, zet het minder aan tot geweld dan realistischere spellen (geen bloed, geen menselijke stemmen). Wel zou ik willen zeggen, dat als het voor bezwaren voor het geweten zorgt, moet je het gewoon niet spelen. Bovendien kan ik stellen, dat als het spel voor frustraties zorgt, het beter is voor je muis en je keyboard om even te stoppen. Soms heb ik een goed en mooi gevecht met één speler dat een paar minuten duurt. Als ik zelf geraakt ben, geeft dat gevoelens van pech, verbazing en meestal doe ik dan nog een potje met dezelfde vrienden. Ik trek voor mezelf de grens bij grof en onnodig geweld (sadisme), occulte of erotische zaken. Ook doe ik niet mee aan e-sporttoernooien waarin geld gewonnen kan worden ook al wordt 100 miljoen dollar beloofd aan prijzengeld zoals recent aangekondigd door de uitgever van Fortnite.

Voor                                                                    Tegen

Samen met vrienden                                        Geen naastenliefde

Ontspanning                                                      Niet nuttig, jammer van de tijd

Leereffect tactiek                                              Wekt agressiviteit op

Minder gewelddadig dan 12+ films               Verslavend

Marcus van der Meer (vwo 5)

Naschrift van Swawek van der Meer, vader
Onze kinderen zitten op een reformatorische school. De meeste kinderen en ouders staan daar zeer open voor de krijgsmacht en (bijna) alle jongens spelen battle-computergames. De meeste zenders hebben we thuis uitgezet. We hebben ook jaren helemaal geen televisie gehad. Via gedoceerde aanschaf van dvd’s en games hebben we onze kinderen opgevoed. De grens ligt in elk geval op maximaal 12+ games en films en dat wijzen we soms al af. Verder is afgesproken dat de kinderen geen spellen aanschaffen of upgraden. Hierdoor blijven ze buiten het verdienmodel en de aanvullende verleidingen van de ‘gratis’ games. De gamecomputer staat verder in mijn kantoor aan huis. Ik zie daardoor wie, wat en hoe lang er gegamed wordt. We trachten het geweten zorgvuldig te vormen door in gesprek te gaan en onder verwijzing naar de Bijbel. We zien echt een verschil in de oudste twee zonen (18 en 20) die wederomgeboren zijn. Door de Geest geleid is hun geweten levend gemaakt voor God. Onderscheid blijft nodig, want “Wie onrecht doet, hij doe nog meer onrecht; wie vuil is, hij worde nog vuiler; wie rechtvaardig is, hij bewijze nog meer rechtvaardigheid; en wie heilig is, hij worde nog meer geheiligd. Zie, Ik kom spoedig en mijn loon is bij Mij om een ieder te vergelden, naar dat zijn werk is” (Opb 22:11 en 12).