Lego Ninjago een nieuwe rage of een nieuw virus?

De Spinners zijn getraind in de Oosterse vechtkunst Spinjitzu, een eeuwenoude en krachtige techniek die alleen de Ninjago beheersen. Maar… verborgen in de schaduw en herrezen uit de onderwereld heeft Lord Garmadon kwade bedoelingen. Met zijn skeletleger wil hij de Ninjago’s verslaan. De Ninja’s denken, dat ze het tegen hem op kunnen nemen, maar is dat wel zo? Ze zijn nog niet Meesters van de Ninjitzu zoals Garmadon dat is. Ze beheersen nog niet de natuurlijke krachten: aarde, bliksem, vuur en ijs[i].

Wat is Lego Ninjago?

Zomaar een tekst waarmee ‘’Ninjago’’ een nieuw jongensthema van LEGO wordt gepromoot. Het thema, uitgebracht in januari 2011 omvat een nieuw speelconcept en richt zich op kinderen in de leeftijd van 6 t/m 14 jaar.  Het is een combinatie van bouwen en een universum vol mysterieuze krachten uit de Oosterse Ninja. Ninjago bevat zowel een speel-, spaar- als een bouwelement. Je kunt diverse bouwsets kopen en deze vervolgens opbouwen n.a.v. een bouwbeschrijving. Als het gaat om het spaar- en speelelement  heeft het iets weg van Pokémon. Alleen zijn er nu niet alleen speelkaarten met afgebeelde wezens die je kunt sparen en waarmee je kunt spelen, maar er zijn ook spinners. Hiermee kun je de Ninja en hun tegenstanders tegen elkaar laten strijden. Een spinner is vergelijkbaar met een soort tol.

Wat is de bedoeling van het spaar- en speelelement?

Iedere Ninja kan deelnemen aan het gevecht, genaamd Spinjitzu. Elke speler plaatst zijn minifiguur op een spinner en geeft hem één van zijn drie wapens. De spelers roepen: “NINJA…GO!”  en starten het spinnen en proberen zo de tegenstander(s) van de spinners te stoten. De minifiguur die als laatste nog staat, heeft gewonnen en krijgt het wapen van de verliezer(s). De spelers kunnen ook één van de duelkaarten inzetten, dit zijn unieke kaarten met daarop de wapenkeuze, kleur en specifieke krachten van het Legofiguur. Met deze kaarten kun je de wedstrijd beïnvloeden, je kunt de kaarten ook sparen. Verder heeft Ninjago onder andere zijn eigen website, Lego-producten, filmpjes, boeken, eigen verhaallijn met specifieke termen, games en trainingsvideo’s om echte meesters in deze vechtkunst te worden.

Hoe ziet Lego Ninjago eruit?

In een paar woorden: agressief, duister, afschrikwekkende en duivelse creaties bij de tegenstanders. Ieder karakter heeft zijn eigen afzonderlijke beschrijving. Om een indruk te geven, zal ik hieronder een voorbeeld  geven van een karakterbeschrijving:

  • Heer Garmadon, de tegenstander van de Ninjago’s:
  • wapenkeuze: bedrog (en staf,)
  • elementaire kleur: alle (niet in balans),
  • kracht: kracht van het vernietigen.
  • Heer Garmadon is geen skelet, maar hij is wel dood. Maar dat houdt hem niet tegen…. Eigenlijk maakt het hem alleen maar sterker! De koning van de onderwereld en zijn skeletten-leger helpen om Ninjago te vernietigen[ii].

Over Krazi (skelet van het licht) staat  het volgende geschreven: …super geladen met negatieve energie. Hij gebruikt een bot om levens te nemen en gebruikt het om iedereen een kopje kleiner te maken. Hij is vernietiging. Hij is explosief en gestoord[iii].

Wie of wat is een Ninja?

Een Ninja is van oorsprong een Japanse krijger die met alle middelen en ware doodsverachting zijn taak probeert te volbrengen[iv]. De vaardigheid (gevechtskunst) van de Ninja wordt ninjutsu genoemd en werd in het geheim beoefend. Naast vele wapens maakte de Ninja ook gebruik van psychologische oorlogsvoering.

Maakt de Ninja gebruik van mystieke  krachten?

Ninjutsu is evenals veel andere Oosterse vechtsporten niet los te koppelen van de Oosterse religies en filosofieën die in het land gewoon zijn en nauw met de cultuur en het denken van de mensen is verweven.  Als men spreekt over psychologische oorlogsvoering wordt deze dan ook vanuit de Oosterse denkwijzen geïnterpreteerd en toegepast.

 Elementen

De Ninja deelde de wereld in aan de hand van de godai, een term die afkomstig is uit het mikkyo-boeddhisme. Volgens dit concept zijn alle dingen opgebouwd uit de 5 volgende elementen: aarde, water, vuur, wind, leegte.

Deze symbolen werden gebruikt om de gemoedstoestanden van mensen te karakteriseren. Het was de kunst om het element in het karakter van de tegenstander te ontdekken. Bijvoorbeeld  ’medelijden’ komt overeen met de manifestatie ’wind’, als de Ninja dat had ontdekt in zijn tegenstander, kon hij de gedaante van een bedelaar aannemen, zodat de tegenstander geen aandacht aan hem zou besteden

Door dit systeem kon de Ninja de gedachten van de vijand manipuleren. Deze vijf elementen, die als classificatie voor alle natuurlijke fenomenen gezien kan worden[v] ziet men terug in hekserij, new age, de Chinese en Japanse filosofie. Dit systeem wordt op veel terreinen toegepast, denk hierbij aan de astrologie, traditionele Chinese geneeskunde of muziek. Om deze reden ziet men vaak in games en televisieseries (bijv. Pokémon) met een Oosterse achtergrond de toepassing en uitwerking van deze elementen.

Concentratie en meditatie

Een ander wezenlijk onderdeel van Oosterse religies is meditatie. Bij Ninjutsu gaat het om naar binnen gerichte en naar buiten gerichte meditatie (Zenstijl-meditatie en Tantra-stijl-meditatie). Beide maken deel uit van de training in de krachten van concentratie en de spirituele ontwikkeling van de Ninja. Dit naar binnen en naar buiten gerichte bewustzijn, wordt gesymboliseerd door twee grote mandala-ontwerpen. De ene mandala symboliseert de wereld van de geesten en de andere mandala ons dagelijks leven in dit universum. Men kan uit deze informatie afleiden dat de Ninja en de vechtsport Ninjutsu, evenals veel andere Oosterse vechtsporten niet op zichzelf staan en daarmee niet neutraal zijn. Hier is nog niet eens ingegaan op het gebruik van talismannen, het opzeggen van speciale gebeden (mantra’s), het visualiseren van godheden, zelfhypnose,  het verwerven van goddelijke, geheime (occulte/esoterische) kennis waardoor zij zelf het universum willen controleren enzovoort. Zij maken allemaal deel uit van wereld van de Ninja en Ninjutsu. Men zou deze zaken de vruchten kunnen noemen van de Oosterse religies en denkwijzen. Het gaat hier niet om occulte elementen die aan de vechtsport zijn toegevoegd, zodat men ze eventueel weg zou kunnen laten, maar om de bron, de wortel zelf die occult is.

De wereld van de  Ninja en de wereld van Lego Ninjago: een vergelijking. Het voert te ver door om alle zaken te benoemen uit de wereld van Lego Ninjago, daarom is steeds voor één voorbeeld gekozen.

De wereld van de Ninja De wereld van Lego-Ninjago
De gevechtskunst bij de Ninja heet: ‘’Ninjutsu. ‘’

De Ninja interpreteert alles vanuit de godai (de vijf elementen). Deze denkwijze uit de Oosterse religie, bepaalt hoe de Ninja vecht en wat hij inzet als wapen (welke kracht) tegen de vijand.

 

In de wereld van Lego Ninjago moet de oude Spinjitzu-leermeester, genaamd Sensei Wu en zijn leerling Ninja, het opnemen tegen Lord Garmadon en zijn Skeletten-maatjes.  Dit doen zij d.m.v.  van Spinjitzu,  een oeroude machtige vechtsport waarbij de Ninja’s hun krachten van vuur, ijs, aarde en bliksem gebruiken om zo snel te bewegen dat ze in levende wervelstormen veranderen. Ook hier spelen de elementen in het gevecht een belangrijke rol. Het bepaalt welke karakter (en kaart) je inzet tegen je tegenstander.
De vruchten van Oosterse religies en denkwijzen maken deel uit van de wereld van de Ninja. Deze vruchten ziet men bij Lego-Ninjago. Zo is de leerling Ninja Nya (Lego-figuur) paranormaal begaafd, dit wordt haar sterkste eigenschap genoemd. Bij de tegenstanders van Ninjago vindt je slangen die kunnen hypnotiseren.
De Ninja maakt gebruik van veel wapens Lego-Ninjago heeft  veel wapens in haar assortiment die de Ninja’s kunnen gebruiken. Dit assortiment wordt ook steeds uitgebreid.
De Ninja traint zijn lichaam en geest (door concentratie en meditatie), zodat samensmelting (van bijv. de tegenstander en de Ninja zelf) kan plaats vinden naar eigen wil. Zo kunnen de gedachten van de vijand worden gemanipuleerd. Lego-Ninjago kent het wapen ‘’de Staf der Controle’’ dat  is  een wapen die alle krachten van jezelf en van je tegenstander samensmelt tot een enorm monster dat je gedachten kan beheersen[vi].

 

 

 

Schepper-zijn, het universum willen beheersen, de dingen naar je hand willen zetten, elke situatie door meditatie willen beheersen, samengevat: ‘’zelf god willen zijn’’. Is dit niet het uiteindelijke doel van de spirituele ontwikkeling en leerschool die de Ninja doorloopt? In het karakterpersonage van de leermeester Sensei Wu, ook een Lego-figuur,  wordt als eigenschap ‘’de kracht der schepping’’ vermeld. Hij zou als wapen wijsheid hebben.

Conclusie

Vond men Pokémon problematisch, dan kan men bij Ninjago constateren dat er nog een stap verder is gegaan.  In Pokémon kan men elementen uit het Shintoïsme (Japanse godsdienst) vinden. Hoewel hier elementen van aanwezig zijn, heeft de bedenker nooit erkend Pokémon hierop te hebben gebaseerd. Dit in tegenstelling tot Lego Ninjago waar openlijk voor wordt uitgekomen dat dit geïnspireerd is door en gebaseerd is op de Oosterse Ninja.  Anno 2012 wordt deze Lego-serie  nog steeds uitgebreid met nieuwe films, games, verhalen waar weer nieuwe producten voor worden geproduceerd enz..

In het Lego-clubkrantje en in speelgoedfolders  wordt hier volop reclame voor gemaakt en in iedere speelgoedwinkel is er een aparte stelling ingeruimd om deze nieuwe serie van Lego te promoten. Denkt men dat het hier gaat om wat onschuldige Ninja-poppetjes van Lego die wat karate-moves demonstreren, dan zit men er volledig naast. Kinderen leren bij Ninjago veel meer als alleen hun bouwinzicht vergroten. De achtergrond, de verhaallijn en producten van Lego-Ninjago liegen er niet om, kinderen worden vertrouwd gemaakt met duistere machten en krachten, afschrikwekkende creaties en vernietigen. Openlijk worden kinderen hiertoe uitgedaagd en aangemoedigd in de vorm van een spel en dit al vanaf zesjarige leeftijd. Kinderen leren al spelenderwijs, deze conclusie is al lang geleden getrokken. En het blijkt steeds weer opnieuw, zo ook bij Lego Ninjago dat niet alleen het onderwijs gebruik maakt van dit principe. Wat een kind leert en verinnerlijkt, zal uiteindelijk altijd zijn vruchten afwerpen. Lego Ninjago is een nieuwe rage dat zich op een listige wijze een weg weet te spinnen naar de harten van kinderen. Een nieuw virus dat eenmaal in het hart gekomen de deur opent naar de occulte leringen en praktijken uit Oosterse religies.

Mevr. A.Poelstra

 

 

 

 


[i] Ninjago de karakters, http://www.miniland.nl/Productlijnen/ninjago%20strijders.htm

[ii] Ninjago  de karakters, Heer Garmadon Spinjitzu Vernietiger http://www.miniland.nl/Productlijnen/ninjago%20strijders.htm

[iii] Ninjago de karakters, Krazi skelet van het licht

http://www.miniland.nl/Productlijnen/ninjago%20strijders.htm

[iv] Ninja, http://nl.wikipedia.org/wiki/Ninja

[v] Wu Xing, http://nl.wikipedia.org/wiki/Wu_Xing

[vi]Staf der controle, http://ninjago.lego.com/nl-nl/spinjitzuzone/weapons/default.aspx#STAF+DER+CONTROLE

 

Geraadpleegde bronnen:

–          LEGO® Ninjago Spinjitzu Battle Tour in de Helftheuvelpassage, http://www.helftheuvel.com/nieuws/lego%C2%AE-ninjago-spinjitzu-battle-tour-de-helftheuvelpassage–          LEGO Ninjago, een nieuwe rage, http://hobby-en-overige.infonu.nl/speelgoed/67556-lego-ninjago-een-nieuwe-rage.html

–          Lego Ninjago is de nieuwe rage onder de jeugd!, http://sumobrickshop.nl/lego/lego-ninjago.html

–          LEGO® Ninjago, Nieuw speelconcept met bouwsets en spinners http://www.peuterplace.nl/games/lego-ninjago-speelsets.htm–          Ninjitsu Meditation, The Art of Ninjitsu http://stress.lovetoknow.com/Ninjitsu_Meditation–          Ninpo: art of the ninja, http://users.telenet.be/chiryaku/images/pages/media_magazines_pdf/playstation2.pdf–          Kuji-no-in, http://www.ogamidojo.nl/Pages/Kuji-no-in.htm-          SEISHIN TEKKI KYOYOSEISHIN KYOYO http://www.hikokuryukan.be/documents/Seishin%20Tekki%20Kyoyo.pdf–          Ninja, http://nl.wikipedia.org/wiki/Ninja–          Wu Xing, http://nl.wikipedia.org/wiki/Wu_Xing