OUDERS ONDERSCHATTEN MEDIAGEBRUIK KINDEREN

Veel ouders onderschatten hoelang hun kinderen dagelijks achter de televisie en de computer zitten. Dat komt onder meer doordat kinderen veel meer met digitale media bezig zijn dan hun ouders lief is.
Er moet daarom een landelijke media-jeugdmonitor komen, die het mediagebruik van kinderen vanaf de peuterfase tot de jongvolwassenheid in kaart brengt, vindt Peter Nikken, die gistermiddag geïnstalleerd werd als bijzonder hoogleraar mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Die monitor moet om de paar jaar worden herhaald om trends te kunnen vaststellen.
Volgens Nikken hebben ouders behoefte aan concrete tips en ondersteuning om hun kinderen te kunnen begeleiden bij het omgaan met televisie, videogames, mobieltjes en internet. Hij wil daarom dat de media-jeugdmonitor ouders ook handvatten biedt om hun kinderen te leren verstandig met moderne media om te gaan. Veel kinderslaapkamers zijn multimediacentra geworden, met televisie en internet, signaleert Nikken, en ouders vragen zich af hoe ze paal en perk moeten stellen aan het mediagebruik van hun kinderen.
Op dit moment zijn er veel instellingen die ouders steun bieden met onder meer brochures, ouderavonden en trainingen. Maar volgens de nieuwe hoogleraar is die informatie vaak te algemeen en is het onduidelijk wat het oplevert. Nikken wil ook dat er meer aandacht komt voor de mediaopvoeding in gezinnen waar de opvoeding minder gemakkelijk verloopt, zoals bij kinderen met ADHD, autisme of gedragsstoornissen.
Volgens Nikken groeien kinderen op in een maatschappij die bol staat van moderne media. Naast de televisie, computer en laptops maken kinderen gebruik van smartphones, iPads, mp3’s, iPods, Playstation, Xbox en Wii. Opvallend daarbij is dat veel van die apparaten er ook in een uitvoering voor kinderen zijn. Ook het aantal televisiekanalen voor kinderen is de laatste jaren sterk uitgebreid. Volgens een rapport uit 2009 zijn vier van de vijf kinderen jonger dan twaalf jaar geregeld online. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar gemiddeld een kwart van de dag (zes uur) bezig zijn met kijken, gamen en surfen.
redactie binnenland nd.nl, 10-06-2011