Van Dolfje tot weerwolfje?

Grenzeloos griezelen…

Oktober, de maand van het griezelen… Steeds vaker zie je feesten en activiteiten rond dit thema. Als ik foto’s over deze dingen bekijk, valt het me op dat ouders vaak nog meer dan de kinderen alles uit de kast halen om er in het donker of in een griezelige omgeving angstaanjagend uit te zien. En dat is de kick: angst aanjagen. Wanneer is dit het meest geslaagd? Als iemand stil wordt? Niet meer durft te kijken? Huilt?

Jong geleerd is oud gedaan. Toch?

Het is waar dat er gewenning optreedt. Dolfje weerwolfje is grappig en leuk. Het kan wel wat spannender. Iets meer informatie over weerwolven… Vervolgens nòg meer ‘thrill’. Volop keus! Dit is ook de trend voor een geslaagd griezelfeest: van griezelen tot angst aanjagen. Elke keer een schepje d’r boven op. Per slot van rekening ga je toch niet in de groep toegeven dat je het eigenlijk niet leuk meer vindt? Of dat je echt bang wordt? En als je dit laat zien, wordt erom gelachen, of ben je zó niet cool.  Het is toch maar een spelletje? En wij verbazen ons erover waarom sommige kinderen niet lekker in hun vel zitten? Wakker worden ’s nachts? Niet meer alleen durven slapen? Denk er eens goed over na: Waar trek jij de grens?

Trek jij een grens…?

1. Angst is leuk.

Echt? Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die wakker werd en zei: “Ik heb toch zo’n fijne nachtmerrie gehad!”

2. Angst aanjagen is ‘gezellig’ of ‘grappig’?

Waar ligt de grens tussen lekker spannend en angstaanjagend? En wie mag of kan die grens bepalen? Ga je met je gezin een griezelactiviteit doen, dan heb je vaak al te maken met verschillende leeftijden. Kinderen kunnen ons regelmatig verbazen. Hoe weet je zeker of je je kind ergens een plezier mee doet? Ga je op de bonnefooi naar een griezelfeest of informeer je van tevoren wat er te zien en te horen is? Laat je niet (onaangenaam) verrassen!

3. Mijn kind kijkt al naar films die niet voor zijn leeftijd zijn. Zo’n griezelfeest is ‘appeltje eitje’.

Is er misschien al een grens gepasseerd? Ergens in het donker ronddwalen is natuurlijk niet hetzelfde als thuis op de bank.

4. De hele klas gaat. Mijn kind mag toch geen uitzondering zijn?

Dat is zielig. Voor wie? Je wilt niet dat je kind een meeloper is. Durf zelf een standpunt in te nemen. Misschien denken andere ouders er precies zo over maar durven ze geen grens te trekken. Je kunt een voorbeeld zijn!

5. Mijn kind wil per se, dan moet het maar.

Wie bepaalt thuis de dingen? Wie is verantwoordelijk? Kan een kind de consequenties overzien? Vertel duidelijk waarom je huiverig bent en wat je bezwaren zijn. Organiseer een leuk alternatief. Een gezellige avond of een uitje waar je wel gerust onder bent.

6. Hoe enger hoe leuker?

Volgens mij ga je hier anders over nadenken, als je kind ’s nachts huilend wakker wordt. Vaak is zo’n griezelactiviteit op de avond. Praat even na over de activiteit en stop de kinderen niet direct in bed.

7. Houd je kind in de gaten.

Wat doet je kind? Is zijn of haar uitstraling vrolijk en open? Of knijpt je kind wel erg hard in je hand? Let eens op de ogen: Kijkt het kind weg of heeft het de ogen dicht? Dan is de grens wellicht bereikt en moet je als ouder ingrijpen.

8.‘Nee’ is ‘nee’.

Als je kind aangeeft iets niet te willen zien of doen tijdens een griezelactiviteit, dan moet je dit serieus nemen.

9. Angst is een slechte raadgever.

Op het moment dat je bang bent, maak je snel verkeerde keuzes. Logisch nadenken gaat moelijker

10. Angst is stoer?

Dat is wat veel kinderen en ouders denken. ‘Ik durf dat wel’, ‘Ik heb lef’, en ‘Bang zijn is voor mietjes’. Kijk eens eerlijk naar jezelf: doe jij daaraan mee? Maak dit bespreekbaar. Hoe stoer is het, als jij je eigen grens durft aan te geven!

Grens passerend griezelen…

Ongezonde angst

Als angst te groot wordt, belemmert het je in het dagelijks leven. Angst verlamt en kan je tegen houden om goed te functioneren.

Gezonde angst

Angst hoort erbij in het leven. Het is een emotie, is gezond en stimuleert. Het is zelfs heel nuttig, omdat het zorgt dat je in veiligheid blijft en geen gevaarlijke dingen doet (zo houdt angst je tegen om van een 4 m hoog gebouw te springen). Geen probleem zou je zo zeggen. Maar dat wordt het wel als angst te groot wordt.

Wat is de relatie angst – vertrouwen?

 Zonder vertrouwen voelen we angst en angst staat vertrouwen in de weg. Vertrouwen en zelfvertrouwen zijn kwaliteiten die de ontwikkeling en het leren stimuleren. Een gevoel van veiligheid is de basis voor een voorspoedige ontwikkeling van kinderen. Dit zijn belangrijke pijlers van het leven!

Past ‘angst aanjagen’ dan nog binnen ‘kinderspel?’

Op www.ed.nl (nieuwssite) van 27 okt. 2013 kwam ik de volgende kop tegen: “Angst wordt er tijdens de Halloweentocht genoeg aangejaagd, maar wel altijd met een knipoog”.

Met die snelheid van een knipoog is een ongezonde angst niet weggenomen…

Spreuken 1:33
Maar wie naar mij luistert, zal veilig zijn, hij hoeft geen angst te hebben voor het kwaad.
Jesaja 44:8
Vrees niet, laat de angst je niet verlammen: heb ik het je niet vanaf het begin laten horen, heb ik het je niet aldoor verteld? Jullie zijn mijn getuigen: is er een god buiten mij, of een andere rots? Ik ken er geen.
1 Johannes 4:18
De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden.
Spreuken 14:26
 Ontzag voor de HEER geeft een krachtig vertrouwen, het biedt je kinderen een schuilplaats

Vertaling: NBV

 

Hendrika van Delden-Jellema