De dromen uit het leven van Jozef kwamen altijd in paren van twee. Dromen van anderen, die door Jozef werden uitgelegd, kwamen direct uit.

Jozef (dl 1)

De dromen uit het leven van Jozef kwamen altijd in paren van twee. Dromen van anderen, die door Jozef werden uitgelegd, kwamen direct uit. Met zijn eigen dromen gebeurde dat pas veel later. In het begin leek het zelfs alsof precies het tegenovergestelde gebeurde van wat hij gedroomd had.

Jozefs eerste droom was dat zijn broers, en zelfs zijn vader en moeder, zich voor hem neerbogen. Toen hij zijn droom aan zijn broers vertelde, pakte dat niet goed uit, want zijn broers waren jaloers en verkochten hem als slaaf naar Egypte.
Daar kreeg Jozef twee keer van God het inzicht om dromen uit te leggen. Eerst in de gevangenis. Zijn medegevangenen wisten niet wat hun dromen betekenden, maar toen Jozef hun dromen uitlegde, kwamen die allebei na drie dagen uit.
Twee jaar later legde Jozef de dromen van Farao uit, die gingen over tweemaal zeven jaren: eerst jaren van grote overvloed, daarna jaren van hongersnood. Daarop stelde Farao Jozef aan tot onderkoning over zijn hele rijk en werden ook Jozefs eigen dromen eindelijk vervuld.