Ankeren, zie bij NLP

Ankeren, zie bij NLP Bijbelse duiding en weerlegging
Het slaan van een anker is een bekende techniek bij NLP om ‘momenten’ of ‘ervaringen’ met een bepaalde gevoelswaarde met elkaar te verbinden. Zo kan men tijdens een lichthypnotische trance een prettige herinnering vastleggen door een ‘anker’ te slaan, op bijv. de pols of het sleutelbeen. Later kan men dan op elk gewenst moment dit anker activeren en daarmee dit euforische gevoel oproepen om zich daarmee door een nare situatie ‘heen te slaan’. Omgekeerd kan ook: een eng of naar gevoel oproepen om zich te kunnen onthouden van een verslaving (zoals roken of drinken). Dit is het zoveelste voorbeeld waarbij een techniek of symbool in de plaats van de werkelijkheid wordt gesteld.
De Bijbel spreekt in heel nuchtere woorden (soldatentaal) over lijden en strijden, zoals Paulus aan Timotheus: “Blijft gij echter nuchter onder alles, doe het werk van een evangelist, verricht uw dienst ten volle.” (II/4:5).
In plaats van ‘ankeren’ wordt ons geleerd om vast te houden aan de hoop die voor ons ligt en die is “als een anker der ziel, dat veilig en vast is en dat reikt tot binnen het voorhangsel,” Hebr. 6:19.