Halloweensymbolen

Groepen kinderen met donkere kleding en met verlichte pompoenen   onder begeleiding van volwassenen bellen eind oktober weer aan. Halloween, een oud Amerikaans “feest”,  verovert steeds meer terrein. Naast de bekende folder Halloween mij niet gezien? (zie webshop, € 0,50) is onderstaand overzicht van Halloweensymbolen weer een raadgever voor de achtergronden van het heidense feest.

Halloweensymbolen & occulte ingevingen

Halloween is meer dan onschuldig vermaak. De bijbehorende symbolen en praktijken blazen de duistere rituelen en symbolen van voorbije beschavingen nieuw leven in. Veel van die symbolen zijn universeel, in veel gebieden ter wereld zijn mensen ermee vertrouwd. Toch ziet elke culturele groepering de afbeeldingen vanuit haar eigen perspectief.

  1. Voor de ene groep symboliseren ze verschillende vormen van dood: fysiek, spiritueel, angstaanjagend of bevestigend.
  2. Voor een andere groep verwijzen ze naar de onschuldige sensaties en prikkelingen die horen bij iets waarvan zij geloven dat het niet veel meer dan een leuke fantasiewereld is.
  3. Voor een derde groep representeren ze een zuiver kwaad: lokmiddelen van een occult wereldbeeld gemanipuleerd door hem die zich nu en altijd voordoet als “een engel des lichts”. Met andere woorden, de betekenis hangt af van iemands overtuiging  en wereldbeeld. Zie eventueel http://www.crossroad.to/charts/temptation.htm

De symbolen hieronder zijn afkomstig uit Azteekse religieuze kunst, Magic the Gathering-kaarten, een Japans Sailor Moon-stripboek, een Dungeons & Dragons-handboek en uit verschillenden advertenties voor Halloweensnoepgoed en – kostuums. Deze mix laat ons de wereldwijde populariteit van deze symbolen zien en herinnert ons eraan dat, hoewel Halloween botst met de richtlijnen van God, het heel goed past bij de wereld en de menselijke natuur.

Daarom blijft het meesterbrein achter deze geestelijke strijd door de eeuwen heen gebruik maken van dezelfde tactiek. Het is altijd de belangrijkste strategie van de duivel geweest om mensen zo te verleiden dat ze houden van wat God haat, hen ertoe aanzetten dat ze zijn verleidelijke weg volgen en hen zo te misleiden dat ze denken dat deze “nieuwe” weg goed of zelfs beter is dan de oude wegen die God ons heeft laten zien. Omdat zijn strategie niet verandert, is Gods waarschuwing in Spreuken 14:12 nog net zo relevant als in de tijd van koning Salomo:  “Er is soms een weg die iemand recht schijnt, maar het einde ervan zijn wegen van de dood.”(Spreuken 14:12)

De meeste mensen volgen de massa en de massa volgt de media, vooral als die sensaties en avonturen die het verlangen naar verboden verschijnselen voeden, promoot. Het occulte heeft zich altijd gericht op bloederige afbeeldingen van geweld, dood en vernietiging. We zien het vandaag de dag in de media, muziek en films. Naar gelang mensen ongevoeliger worden voor occult geweld en horror, worden de beelden in het populaire vermaak steeds verschrikkelijker en onbeschrijfelijk kwaad. Eigenlijk is dit oud nieuws. Duizenden jaren geleden waarschuwde God ons:  “Allen die mij haten, hebben de dood lief.” (Spreuken 8:36)

VLEERMUIZEN: Ze eten muggen en doen weinig kwaad, maar deze kleine nachtdieren hebben een slechte reputatie vanwege hun beruchte neefje, de vampiervleermuis. Het enige zoogdier dat zich voedt met bloed, is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika en gebruikt scherpe snijtanden om gaatjes te prikken die hij nodig heeft om bloed uit zijn slachtoffer te zuigen. Geen wonder dat vleermuizen in verband zijn gebracht met dood, vampiers en occulte rituelen in het Westen. Maar in het Oosten representeren ze vaak geluk.
BEZEM: Vanwege Harry Potter en zijn hoogvliegende Firebolt-bezemsteel nu opwindender dan ooit. Bezems worden al eeuwenlang in verband gebracht met hekserij en magie.
ZWARTE KAT:Dit plaatje uit een Sailor Moon (manga)-stripverhaal dient als herinnering aan de wereldwijde vermenging van symbolen. Zowel Japans als westers bijgeloof brengen de zwarte kat in verband met zowel de wereld van “witte” betoveringen als met duister occultisme. Kijk maar eens naar het maanvormige symbool van spiritualiteit  van godinnen op het voorhoofd van de pratende kat van Sailor Moon.
BLOED:De bloederige messen, slachtoffers en vampiers die vandaag de dag voorkomen in populaire games, films en op Halloweenfeestjes laten de tijdloze bekoring van bloed en geweld zien. De Kelten geloofden, net als veel andere culturen, dat de goden die de natuurkrachten beheersten, hunkerden naar bloedoffers, dierlijk of menselijk. Deze afbeelding toont een Azteekse priester die het hart opheft dat hij zojuist uit de borst van een levend offer heeft gesneden. Het had evengoed een Maya-priester kunnen zijn of een andere toegewijde aan de wrede machten van de wereld van het occulte.
OOG:Als je na middernacht bij je plaatselijke boekhandel hebt gewacht op het vierde Harry Potterboek, heb je misschien ook een spookachtig oog gekregen dat leek op dit Halloweenkoekje. Misschien heeft het toebehoord aan Dwaaloog, de leraar “Zwarte kunst” aan de Zweinsteins HogeoHoHschool voor hekserij en tovenarij. Soortgelijke ogen werden al gebruikt in spookverhalen, horrorfilms en de religieuze kunst van talloze culturen lang voordat Harry Potter op het toneel verscheen.
VUUR symboliseert zowel warmte en bescherming als dood en vernietiging in culturen over de hele wereld. Tijdens Samhain gebruikten de druïden het als bescherming tegen boze geesten en voor rituele offers (zowel menselijk als dierlijk) aan hun goden. Deze Magic the Gathering-kaart stelt: “Opgeroepen uit het binnenste van de hel, vormen de vurige muren een onneembare barrière, die elk schepsel dat probeert te passeren verschroeit…” Niet echt een prettige gedachte.
SPOKEN: Een universeel symbool voor geesten van doden en occulte bezoekingen. Deze koekjes, net als de spookvormige snoepjes die ze in Mexico uitdelen op de “Dag van de Doden”, dragen bij aan het minimaliseren van de realiteit van de geestelijke strijd in postchristelijk landen. De decoratiespoken zijn misschien wel schattig, maar voor de talloze slachtoffers van demonische gebondenheid en onderdrukking, is de geestelijke wereld geen grapje.
GRAFSTEEN: Christenen mogen het dan zien als een herinnering aan hen die gestorven zijn, maar anderen zien het als een opwindend symbool van de dood en als de plaats waar de wereld van de levenden de wereld van de geesten van de doden ontmoet. Omdat Halloween, net als de Mexicaanse “Dag van de Doden”, draait om bezoek uit de geestenwereld, passen deze grafsteenkoekjes bij beide feesten.
POMPOEN: Op de Britse eilanden werd het griezelige gezicht van de Halloweenpompoen gebruikt om boze geesten af te schrikken en een “beschermingsformule over het huishouden” uit te spreken. De Kelten kerfden de angstaanjagende gezichten in kalebassen of rapen.
SCHEDELS, BOTTEN & SKELETTEN: Symbolen voor dood, ziekte en voor hoe kort het leven op aarde is. De schedel en de gekruiste botten, of ze nu zijn afgebeeld op een fles gif, of geschilderd op de zwarte vlag van een piratenschip, wekten angst voor de dood op. Op dit detail van een Tibetaans schilderij staat Yama, de boeddhistische god van de dood met vijf schedels boven zijn hoofd. (Denk aan de hindoe-god Kali die een ketting van schedels droeg onder haar bloederige tanden en tong.) Kijk naar de uitpuilende ogen en de gebogen lijn die de bovenrand van een boeddhistisch wheel of life (kringloop van wedergeboorten) verbeelden.
SPIN en WEB: Voor veel aardsgeoriënteerde culturen symboliseren de spin en zijn web het weven van het leven en de cyclische gangen van de natuur. Maar in de context van Halloween verwijzen ze naar donkere, enge plaatsen waar het spookt en zijn de webben verborgen voor licht en bezems.
HARRY POTTERS BLIKSEMSCHICHTVORMIGE LITTEKEN: Van de Noorse Vikingen tot de Japanse shintoïsten hebben heidenen van over de hele wereld goden van de donder aanbeden met ontzag en vrees. De bliksemschicht blijft mysterieuze en beangstigende krachten vertegenwoordigen. Het bliksemschichtvormige litteken op Harry’s voorhoofd markeert hem als een tovenaar met buitengewone krachten en stuurt hem waarschuwingen, als er gevaar dreigt. Bij de aankoop van het vierde Harry Potterboek ontvingen vele fans bliksemschichtstickers voor hun eigen voorhoofd, waardoor ze werden gemarkeerd als informele leden van Harry Potters wereldwijde fanclub.
HEKS: De betekenis en implicatie van heksen en hekserij is met de eeuwen mee veranderd. Voor velen is het nog steeds een ouwe kol (= gemene vrouw)  met wratten en wild haar die boze spreuken uitspreekt over kinderen en die in silhouet afgebeeld wordt voor een volle maan met haar bezemsteel. Maar een meer realistisch beeld toont feministen of milieuactivisten (mannen of vrouwen) die wijsheid en zelfverzekerdheid zoeken in een eigentijdse mix van de aardsgeoriënteerde religies: hindoeïsme, indiaanse spiritualiteit, Europese hekserij, enz. Of ze nu deelnemen aan groepen zoals de Bay Area Pagan Assemblies (vereniging van heidenen in Bay Area) in Californië of the Pagan Federation (federatie van heidenen) in Engeland, ze zijn er trots op heiden, heks of wicca genoemd te worden. Ze delen een gemeenschappelijke interesse in betoveringen, magie (“witte”, geen “zwarte”) en volle maanrituelen en dat alles in een raamwerk van een nieuwe kosmologie gebaseerd op een persoonlijke of onpersoonlijke pantheïstische godin. Zie ook de webshop voor de folder Wicca …. gaaf of gevaarlijk? (€ 0,50)
TOVENAAR: Een meester in occulte kennis en krachten die tijdloze en universele rituelen, magische formules en betoveringen gebruikt om in contact te komen met de geestenwereld en de krachten daarvan manipuleert. Zijn rol en prestige corresponderen met die van de sjamaan of toverdokter bij animistische stammen, de priester of goeroe van new agers of de druïde die de Kelten leidde in geestelijke zaken als hij advies gaf over politieke zaken. Deze afbeelding laat de hedendaagse mix van culturen zien. Als een indiaanse medicijnman draagt de tovenaar ceremoniële veren in een cluster om zijn middel, terwijl zijn hand een staf vasthoudt die lijkt op een vredespijp en die versierd is met veren.

Bron: crossroad.to  (met toestemming)