Computergames welke wel en welke niet

De feestdagen komen er weer aan en iedereen maakt zijn verlanglijstje weer in orde! Het is fijn om elkaar iets te geven, maar het kan soms ook moeilijk zijn. U treft als ouder wensen op het verlanglijstje van uw kind aan, maar u weet niet of die wel goed of fout zijn. Kortom er ontstaat twijfel. Deze twijfel kan voorkomen, als u als ouder naar de winkel gaat en de game wilt gaan kopen die op het verlanglijstje van uw kind staat. U stapt de winkel in en loopt naar de gameafdeling. Terwijl u zoekt naar de titel van de betreffende game, komen allerlei afbeeldingen op de hoezen van de games op u af. Sommige zijn leuk, andere spannend, maar er zijn ook angstaanjagende bij. Juist bij die laatste categorie vindt u de titel van de game die op het verlanglijstje van uw kind staat. Wat doet u? U pakt de hoes van de game en bestudeert deze eens aandachtig. De kleine screenshots laten slechts een minimale impressie van de game zien en u denkt, het zal wel geen kwaad kunnen. Uw kind teleurstellen tijdens de feestdagen wilt u ook niet, toch?

Hoe kunt u een game beoordelen ofwel toetsen?

Hoe kunt u bepalen of de games die uw kind speelt of vraagt, goed of fout zijn?

Wat u daarvoor nodig heeft, is een referentie waaraan u de game kunt toetsten en waaruit blijkt of de game fout is of niet. Er is maar één bruikbare referentie mogelijk en dat is het gezaghebbende Woord van God, de Bijbel. Als u een game wilt toetsen of het voor uw kind geschikt is of niet, toets hem dan enkel en alleen aan de Bijbel en aan niets anders! Dus niet aan uw eigen inschattingen of ervaringen, waarden en normen in de samenleving of omdat het vriendje van uw kind het wel mag bij zijn ouders. Laat uw basis de Bijbel zijn en leg dit ook als zodanig uit, zowel aan uw eigen kind, aan een vriendje dat komt spelen of aan andere mensen, als deze u naar uw standpunt vragen. Leer te onderbouwen vanuit Gods Woord, dan zult u niet wankelen! “…dat gij niet alleen wijs zijt tot het goede, maar ook onbesmet van het kwade ( Romeinen 16:19).”

!Kijk daarna samen met uw kind naar de elementen in de game die niet goed zijn. Zie hiervoor de brochure ‘Computergames, onschuldig of niet? Wees als ouder ook consequent in uw standpunt ten opzichte van ander media, zoals boeken, tijdschriften, muziek, films en televisie, want daarbij is het niet anders!

Tips hoe u een game kunt toetsen

Ik kom nog terug op het begin van dit artikel. U leest het verlanglijstje van uw kind en treft daar een titel van een game aan waarvan u niet weet of deze goed of fout is. Wat doet u?

Stelt u de toetsing van de game uit tot u daadwerkelijk in de winkel staat met de game in uw handen en voldoet u uiteindelijk toch maar aan de wens van uw kind?

Of komt u direct in actie? Mijn advies is, kom direct in actie!

Wat moet u doen om een game te toetsen? Hieronder staat een aantal praktische tips om u daarmee te helpen:

1.Bestudeer en ken de Bijbel, bid om Gods wijsheid, inzicht en bescherming.

2.Voordat u de game kunt toetsen, zult u informatie over de game moeten zoeken. Hiervoor kunt u het beste op internet terecht. Met behulp van een zoekmachine, bijvoorbeeld www.google.nl, kunt u de titel van de game invoeren en hebt u meestal direct resultaat. U kunt ook speciale gamesites bezoeken, zoals www.gamespot.com, waarop ook reviews (dat zijn recensies) van games te vinden zijn.

3.Lees de verhaallijn van de game. Bijna elke game gebruikt een bepaalde verhaallijn waardoor u een indruk kunt krijgen wat zich in de game afspeelt. Een uitbraak van demonen in de game Doom 3 zegt al genoeg over het spel en zijn achtergrond!

4.Bekijk zoveel mogelijk screenshots van de game. Deze geven een goede impressie van wat allemaal in de game te zien is. U kunt hierbij shockerende beelden tegenkomen! Let ook op de aanwezigheid van occulte symbolen en muziek.

5.Als uw impressie nog onvoldoende is, kunt u een probeerversie (demo of trial) van de betreffende game downloaden om die eens nader te bekijken. Denkt u er wel aan dat u door het spel te spelen aan dezelfde gevaren bloot staat, als wanneer het kind zelf de game speelt!

6.Maak een overzicht van de goede en foute onderdelen in de game, zodat u deze kunt aanwijzen en uw standpunt hierover kunt innemen en onderbouwen.

7.Bespreek uw bevindingen en standpunt met uw kind(eren) door rustig de game- onderdelen langs te lopen. Veroordeel de game of uw kind niet, maar leg eenvoudig uit wat in de game gebeurt, wat te zien is en waarom dat wel of niet geaccepteerd wordt in uw gezin.

8.Bent u tot de conclusie gekomen dat bepaalde games of andere media in huis fout zijn, doe ze dan uw huis uit!

Breng in het zicht!

Wat te doen als uw kind ‘stiekem’ speelt en u geen blik gunt op zijn of haar gamescherm? Probeer als ouder veel contact met uw kind(eren) te hebben. Informeer op een geïnteresseerde manier waar ze allemaal mee bezig zijn, ook buiten gamen om. Spreek met uw kinderen af wanneer en hoe lang zij gebruik mogen maken van de pc of spelcomputer (met eventueel een tv). Om zicht te hebben op wat uw kinderen allemaal spelen, is het goed de pc en spelcomputer zichtbaar in de woonkamer op te stellen. Dus niet in een ‘verborgen’ kamertje in het huis. Als u ziet dat uw kind een game speelt die u niet kent, vraag dan geïnteresseerd wat voor game het is en kijk rustig mee. U kunt de game vervolgens toetsen op de eerder beschreven manier, uw standpunt over de game innemen en samen met uw kind bekijken wat er in de game eventueel fout is.

Vanzelfsprekend wordt het moeilijker als uw kind games speelt bij een vriendje of vriendinnetje waar u op dat moment geen zicht op hebt. Vraag altijd wat uw kind gedaan heeft bij zijn vriendje of vriendinnetje en nodig deze de volgende keer uit bij u in huis. Zo kunt u toch zicht krijgen op hun samenspelen. Maar u kunt ook aan de ouder van het vriendje of vriendinnetje vragen waar zij mee bezig zijn en hoe dat verloopt.

Vergeet het Internet niet!

Verborgen cd-rommetjes zijn beslist niet het enige materiaal wat kinderen zoal gebruiken om te gamen. Met internet in huis kunnen zij de onbegrensde, virtuele wereld betreden waarin geen wetten en regels gelden en geen grenzen zijn. Alles is met elkaar uit te wisselen en te downloaden. Dit geldt ook voor games. Er zijn mogelijkheden genoeg om via internet games te downloaden, legaal of illegaal.

Daarnaast wordt het online gamen steeds populairder. De online gamesite www.game.nl bevat veel kleine en ongecompliceerde spelletjes die al snel verslavend zijn. Maar het kan ook groter, zoals Star Wars Galaxies; starwarsgalaxies.station.sony.com van Lucas Art. Hierbij spelen duizenden gamers over de hele wereld in een grote online gamewereld.

Kortom, houd toezicht, toets de game, neem uw standpunt in en bespreek dit!

Gerrit Veldman