suske en wiske

MET ‘DE SINISTERE SITE’ TEGEN HET GEVAAR VAN INTERNET???

Het verhaal.

Het verhaal begint met een tafereel uit ‘De orde der boze tovenaars’, waarbij een krachtmeting zal plaatsvinden. Dankzij een voorstel van zijn glazen bol komt tovenaar Zwanzerik op het idee, misbruik te maken van internet, wat het hele verhaal door speelt. Hij vangt kinderen via internet. Hij heeft deze kinderen nodig in zijn krachtmeting.

Vervolgens zien we tante Sidonia Suske waarschuwen tegen de gevaren van internet. Zwanzerik toont juist een clown op het scherm en vraagt de nietsvermoedende Suske (die het advies van zoëven in de wind slaat) of zij haar hand op het scherm wil leggen. Nadat zij dit doet, verdwijnt zij in de virtuele toverwereld die Zwanzerik gemaakt heeft, waaruit zij zelf niet ontsnappen kan.
Wiske en Lambik worden vervolgens via de ‘teletijdmachine’ in de website geflitst om Suske te bevrijden. Uiteindelijk wordt ook de zieke en snipverkouden Jerommeke in de site geflitst, want hij heeft een virus en dat zal de virtuele magie verbreken.Zij gaan naar professor Barabas die zegt: “Helahola, ik kan niet toveren, hoor! Hoewel… er is misschien een mogelijkheid. Het gedigitaliseerde veld kan dan wel magisch zijn, maar het werkt op de computer. Dat betekent, dat het met een computerprogramma is gemaakt.”

Uiteindelijk maken Suske, Wiske, Lambik en Jerommeke allemaal gebruik van de occulte glazen bol om weer uít het programma te komen. Suske – die in een konijn was omgetoverd – blijft betoverd. Doordat Zwanzerik vast is blijven zitten in zijn eigen virtuele val, wordt hem zijn toverkracht ontnomen. Op dat moment wordt de betovering verbroken en is alles weer ‘gewoon’.

 

Beoordeling

Voor de kinderen is dit een leuk en pakkend verhaal. Het ziet er goed uit en sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen. Vroeger was ik helemaal weg van Suske en Wiske en had de hele serie bijna compleet. Toen ik kennis kreeg van het occulte en de gevaren daarvan, heb ik alle delen weggegooid, want zij staan vol van toverij en bovennatuurlijke dingen. De hele manier van denken in de Suske en Wiske-serie staat eigenlijk haaks op het Bijbels denken. Zo wordt bijvoorbeeld de geestenwereld in voorgaande albums doorgaans als leuk en onschuldig gebracht (denk bijvoorbeeld aan Sus-anti-goon).

Normaliter heeft de strip van Suske en Wiske nu niet direct een doelbewuste en zichtbare pedagogische lading. Dat is nu wel het geval. Dit nummer, dat door veel organisaties ‘van harte wordt gesteund’ heeft namelijk het doel om de kinderen te waarschuwen voor de ‘gevaren’ van internet.

Op treffende wijze wordt inderdaad verteld, hoe de ongehoorzame en naïeve Suske door het sinistere gezelschap van de boze tovenaars die een boos plan gesmeed hebben, regelrecht in de val loopt. Jammer is wel dat elementen uit de occulte wereld worden gebruikt

Het had zo’n goede en bruikbare strip kunnen zijn, omdat juist de boodschap, het gevaar van internet, duidelijk en eenvoudig wordt gebracht.

In deze strip zien we dat op het eind – tot twee maal toe – als oplossing het occulte (de glazen bol) moet dienen om het occulte op te heffen. Hoe de auteurs dit pedagogisch gezien willen verantwoorden, is mij een raadsel!

 

Erick Ligtenberg